Biblioteca Social Mateo Morral Ateneu Llibertari de Sants
Adreça: C. Maria Victòria, 10 // 08014 Barcelona // L1-L5 Plaça de Sants
Horari: dilluns de 19:30 a 21:30h; dimarts i divendres de 18 a 21h; dimecres de 20 a 22’30h; dijous de 18 a 22h i dissabtes de 17 a 20h
Contacte: lateneu@gmail.com // http://www.ateneullibertari.info
Fons documental d’aproximadament 1.000 llibres sobre ciències socials i humanitats així com novel·la de ciencia ficció i novel·la social, 180 revistes, 40 còmics, diverses publicacions estatals i internacionals, fanzines i textos diversos.
Altres serveis: Internet, distribuidora i sala de lectura.
Centre d’Estudis Josep Ester Borràs
Adreça: C. Balç, 4 baixos dreta // 08600 Berga
Tlf: 938 216 747
Horari: divendres de 18 a 20h i dissabtes d’11 a 13h
Contacte: cejeb@cejeb.org // http://www.cejeb.org
Fons documental de més de de 3.000 llibres sobre anarquisme, moviment obrer, pensament, etc. Més de 400 capçaleres de revistes llibertàries i anarcosindicalistes, sobretot des dels anys 70. Audiovisuals (150 videos de ficció i documental de temática social, també enregistrament de xerrades i entrevistes). Documentació d’organitzacions llibertàries de la comarca (CNT exili, CNT, CGT, JJLL, Ateneus, etc.), cd’s punks (2000 aproximadament).
Serveis: sala de lectura i prèstec per les sòcies. Llibreria. Assessoria laboral.
Biblioteca AureaSocial
Adreça: Carrer Sardenya 261-263 entre València i Diagonal, 08013 Barcelona
Horari: obert de dilluns a divendres des de les 11h fins les 21h i alguns dissabtes.
Contacte: biblioteca@aureasocial.org // http://www.aureasocial.org // 935 535 611
Fa poc que hem començat a construir la Biblioteca d’AureaSocial, que estarà especialitzada en salut, educació i moviments socials. És un projecte obert i col·lectiu, per això convidem a totes les persones a participar tant de la constitució del fons de la biblioteca així com de la catalogació de llibres.
Biblioteca Telèfon Roig. Ateneu Rosa de Foc
Adreça: C. Robí 5, cantonada Topazi // 08012 Barcelona// L3 Fontana
Horari: dijous, divendres i dissabte de 19 a 22h
Contacte: telefonroig@gmail.com
Fons documental d’uns 700 volums, 30 fanzines i subscripció a 5 revistes sobre política, historia, anarquisme, marxisme, psicología, antropología.
Biblioteca Social La Hoguera Ateneu Popular Julia Romera
Adreça: Sant Ramon, 51 08922 Gramenet del Besós// L1 Santa Coloma
Contacte: lahoguera@riseup.net
És un projecte col·lectiu, obert a tothom i amb l’intenció de fomentar l’autoformació i debat dins la comunitat. El nostre fons documental compta amb un ampli arxiu d’historia local i seccions de sociologia, historia, anarquisme, teoria crítica.
Biblioteca de l’Oficina Rurbana de Can Masdeu
Adreça: C. Antic Camí de Sant Llàtzer s/n 08035 Can Masdeu // L3 Canye¬lles // Barcelona
Horari: diumenges de 12 a 21h. I alguns divendres al matí.
Contacte: pic@moviments.net // http://www.canmasdeu.net
Fons documental d’aproximadament 1000 llibres especialitzats en agro¬ecología i autogestió, llibres teòrics i pràctics per a noves formes de vida: agricultura, autogestió de la salut, activisme, bricolatge, energies, auto¬construcció i bioconstrucció, vida en comunitat i relacions, consum crític… 100 titols de revista diferents (de les quals 10 les rebem regularment), un petit arxiu de documents no enqua¬dernats i cartoteca. Videoteca en construcció.
Altres serveis: Internet, Finestra al camp (gent que busca casa al camp i cases que busquen gent).
Centre de Documentació La Ciutat Invisible
Adreça: c/Riego, 37 // L1-L5 Pl. Sants // Barcelona
Horari: dilluns de 19:30 a 21h i els dijous de 17h a 21h
Contacte: arxiudelaciutat@gmail.com // http://arxiu.laciutatinvisible.coop
El centre de documentació té per objectiu recollir els materials i continguts que generen els moviments socials de base de la ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència, i donar-los difusió per mitjà de projectes editorials, dossiers, audiovisuals o altres pràctiques divulgatives, així com la promoció de la recerca en les temàtiques relacionades amb els moviments socials i polítics i les seves actuacions. L’abast cronològic fonamental del Centre de Documentació és des de l’etapa coneguda com Transició fins l’actualitat.
La documentació de què es disposa son els materials d’anàlisi i resposta dels propis moviments socials, així com altres agents socials (mitjans de comunicació, organismes oficials, etc.). Aquesta documentació, (generalment molt propensa a caure en l’oblit) permet investigar a una gran varietat d’usuaris: des dels estudiants d’institut fins els universitaris, passant pels col·lectius que preparen una campanya o persones a títol individual que estan interessades en un tema en concret.
Biblioteca de la CNT-AIT de Cornellà
Adreça: C/ Florida, 40 // 08940 Cornellà de Llobregat // L5 Gavarra
Horari: de dilluns a divendres de 6 a 9 de la tarda.
Contacte: cntcornella_cnt@nodo50.org // http://www.cnt.es/cornella // tlf: 933 755 853
Fons documental d’uns 2000 llibres, fanzines i revistes.
Biblioteca Popular Josep Pons. Can Batlló
Adreça: C. Constitució, 19 // 08014 Barcelona // L1 Mercat Nou //FGC Màgoria-La Campana Horari: de dilluns a dissabte de 12h a 14h i dilluns a divendres de 17h a 21h
Contacte: bib.canbatllo.joseppons@gmail.com
http://canbatllo.wordpress.com/biblioteca-josep-pons
És un espai autogestionat, d’accés lliure, i tots els serveis son gratuïts. Podem gaudir-la de dues maneres: com a usuaris i com a voluntaris en les diferentes subcomissions. Es diu Josep Pons en honor a un bordetenc lliber¬tari coherent, lluitador insubornable i indomable per què Can Batlló fós pel barri. Tot són donacions, majoritàri¬ament del veïnat de la Bordeta i Sants.
Fons documental d’uns 15.000 llibres de literatura i coneixements per adults i la canalla, exemplars de 30 revistes, còmics, prensa, cd’s i dvd’s.
Altres serveis: préstec d’un mes gratuït i renovable. Reserves per cor¬reu electrònic. Sala de consulta i sala d’estudi. Espai infantil/juvenil. Racó de mares i pares. Reforç escolar (infantil, primària i secundària). Club de Lectura Can Batlló (mensual). Taller de crea¬ció literària . Conferències, tertúlies, exposicions, presentacions d’artistes i obres. La biblioteca està oberta a les iniciatives o propostes de qualsevol ciutadà o ciutadana.
Biblioteca i Arxiu de Moviments Socials. Ateneu Llibertari del Palomar
Adreça: C. Coroleu 82 // 08030 Sant Andreu del Palomar // Fabra i Puig
Horari: tots els dijous de 18h a 21h i són d’accés lliure i gratuït
Contacte:www.ateneullibertaridelpalomar.wordpress.com ateneullibertaridelpalomar@gmail.com
La biblioteca de l’Ateneu Llibertari del Palomar pretén difondre les lluites socials en el seu sentit més ampli i consta de més de 1.000 títols que giren al voltant d’aquesta temàtica. També hi ha un arxiu de moviments socials dividit en una secció de revistes i publicacions, una de fanzines, una de cartells i una de dossiers, octavetes, cartells, etc. L’arxiu, organitzat en unes 70 caixes, també consta d’una secció especialitzada en les lluites de Sant Andreu de Palomar, que recull material des dels anys de la insubmis¬sió fins ara.
La biblioteca i l’arxiu van néixer l’any 1997 al CSO El Palomar i han passat per molts espais fins que van arribar a l’Ateneu el febrer del 2011. Han passat per La Galia CSO, pel Brot, pel CSO La Revoltosa i pel CSO La Gordíssima. En aquest trànsit hem anat recopilant material, principalment amb donacions, també amb algunes compres i també hem recollit material d’altres biblioteques tancades, entre elles la del CSO L’Hamsa. Seguim acceptant donacions i també pretenem autogestionar la compra d’alguns llibres i la còpia d’alguns materials.
Biblioteca del Ateneu Llibertari del Casc Antic
Adreça: C.Fonollar ,13 // Forat de la Vergonya // Barcelona // L4 Jaume I
Horari: de momento, todos los viernes, desde las 17h y hasta la finalización de las actividades del Ateneu.
Contacte: http://cascanticllibertari.org
Lxs desposeídxs perdimos una guerra, hace unas décadas. La represión, el triunfo de la vida privada y la destrucción de los lazos comunes, la loca y continua reestructuración de la economía, son
sólo algunas de las formas de hostilidad que usó la contrarrevo¬lución para desarticular un largo ciclo de luchas. Pero uno de los golpes más duros es el habernos despojado de nuestra memoria y
de herramientas teóricas que nos sirvan para tejer una crítica radical que nos permita volver a dar golpes certeros, a hilar más fino, a hacernos más fuertes. Creemos que hace falta crear
espacios donde sean posibles el debate, la formación y la reflexión colectivas.
Por estas razones, en el Ateneu del Casc Antic hemos decidido abrir una modesta biblioteca. La ficción y la poesía, la historia de todas las luchas sociales, la teoría crítica, la política, la economía y la filosofía, todas son válidas para intentar comprender los mecanismos de la dominación, y así dinamitarla mejor, con más inteligencia.
Además del fondo de biblioteca, tenemos un archivo de diversos materiales gráficos (revistas, libelos, carteles, etc.) publicados en el transcurso de los últimos años al calor de las luchas y las ideas que las han acompañado.
Os invitamos a todas y todos a darse una vuelta, a conocer el fondo, a leer, a coger libros, a colaborar e intercambiar ideas y experiencias.